Soep-Recepten.nl

Soep - Recept Kreeftensoep eenvoudige


  • Ingredienten:
1 kleine verse kreeft, ca. 400 gram
3/4 liter visbouillon
1 dl. droge witte wijn
1 1/2 eetlepel (zonnebloemolie)
1 eetl. grof gesnipperde ui
1 eetl. grof gehakte bladselderij
1 eetl. grofgehakte peterseliestelen
6 tomaten, ontveld, vruchtvlees in stukken gesneden
2 eetl. bloem
zout
peper uit de molen
3 a 4 eetl. cognac
1 eetl. fijngehakte peterselie
evt. 4 eetl. (koffie) room, licht verwarmd
  • Beschrijving:
April, lekker voorjaarsweer en dat was het even deze week, ook is het kreeftenseizoen begonnen.
Spoel de kreeft onder stromend water af en verwijder alle ongerechtigheden.
Breng de helft van de bouillon aan de kook en leg de kreeft erin. Kook de kreeft niet langer dan 10 minuten. Laat hem afkoelen, Zeef het kookvocht.
Halveer de kreeft (van kop tot staart) en neem het vlees uit de schalen en de scharen(scharen kraken met tang of achterkant mes). Snijd het vlees in kleine stukjes.
Houd het corail (kuit) apart. Maak de schalen daarna schoon en hak ze samen met de scharen in kleine stukjes. Verhit de olie en fruit de ui tot ze glazig ziet. Voeg de stukjes kreeftenkarkas toe en laat alles al omscheppend flink bakken. Giet er 2 eetl. cognac over en steek de alcoholdamp aan (afzuigkap bij flamberen altijd uitzetten!). Laat de vlammetjes vanzelf doven. Doe er de tuinkruiden en tomaten bij. Schep alles enige malen al bakkend om. Strooi de bloem er door een zeefje over en schep alles opnieuw om. Voeg daarna het gezeefde kooknat, bouillon en wijn toe. Breng alles langzaam al roerend aan de kook. Temper de hittebron en laat alles gedurende 20 minuten zachtjes koken. Roer de soep daarna zeer krachtig- gedurende enkele minuten- door. Zeef de soep en voeg naar smaak zout, peper en de rest van de cognac toe. Voeg de stukjes kreeft aan de soep toe en roer er eventueel de room door.
Ook kan bij de soep apart wat cognac geserveerd worden en wat peterselie erover gestrooid worden.

De kreeft is een der merkwaardigste creaturen die de schepping voortbracht. Het dier is van niets of niemand bang. Het is een kannibaal en een verkrachter alleen bij het verschalen verstopt hij zich en houdt hij zich rustig. Het verschalen is nodig omdat de kreeft groeit, maar zijn jasje niet. Zodra zijn jas te klein is trekt hij die uit en wacht drie weken op de aangroei van een ruimere jas. Gelukkig beschikt hij ook nog over een dun joggingpakje. Een kreeft is links- of rechtshandig en heeft een grijpklauw en een schaarklauw waarmee hij kan knippen. Wanneer een vrouwtje verschaalt, produceert zij een reukstof die mannetjes aantrekt. Op het moment dat een mannetje haar vindt, mag ze kiezen: gepakt op opgevreten worden. Meestal kiest ze voor het pakken en dan vindt de bevruchting plaats. Als haar nieuwe pantser hard genoeg is draagt zij 5 tot 15 duizend eitjes met zich mee. Pas na 10 tot 12 maanden komen de larven uit.
Kreeft wordt meestal gekookt. Men kan ze rauw ook roosteren. Behalve het vlees uit de staart, het lichaam en de scharen biedt de kreeft nog de zwarte of rode kuit en de lever, die heel vaak in sausen wordt verwerkt. Men dient altijd het zwarte darmkanaal en het maagzakje te verwijderen.

Reacties op Kreeftensoep eenvoudige

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: